به گزارش قدس آنلاین به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی یزد، ساشا ریاحی مقدم در خصوص این آسیاب آبی اظهارداشت: آسیاب آبی دستگاهی بوده است که برای آسیاب و خردکردن گندم و سایر غلات و برای درست کردن آرد وجود داشته است و با استفاده از تکنیک سرعت آب و یا فشار آب کار می کرده است در ایران تقریبا در هر شهری در قدیم آسیاب آبی وجود داشته امروز تقریبا چند مورد انگشت شمار آسیاب یزد و آسیابآبی اشکذر هنوز کار میکنند.
وی افزود: آسیابهای آبی کوشکنو یکی از آثار ارزشمند تاریخی شهرستان یزد به شمار میروند و به شماره ۳۱هزارو۹۸ در ردیف آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این آسیاب بی نظیز از طریق قنات زارچ که در حال حاضر نیز فعال بوده و یکی از معدود قناتهایی است که به ثبت جهانی رسیده، تغذیه میشده است.
ریاحی مقدم تصریح کرد: بنای این آسیاب متعلق به دوران متاخر اسلامی(صفویه تا قاجار ) می باشد که در عمق ۲۲ متری از سطح زمین قراردارد و دارای سه بخش دستکند شامل انباری، کارگاهی و تنوره بوده و این بنا یکی از آسیابهای ارزشمند استان است و حجم بالای دستکندها و تنوره آسیاب نسبت به نمونه های مشابه قابل توجه است.
این مسئول در خصوص نام این آسیاب گفت: وجه تسمیه این آسیاب آبی متأثر از نام محلی است که بنا در آن واقع شده وکوشکنو یکی از آسیابهای ارزشمند استان است و حجم بالای تنوره آسیاب نسبت به سایر تنورهها منحصر به فرد بوده و این آسیاب محل عبور دو قنات الهآباد و قنات ثبتی زارچ است که در حال حاضر به میزان کمی آب آن در آسیاب جریان دارد.
وی در خصوص بازسازی این بنا تصریح کرد: تعمیرات اساسی آسیاب توسط مالک آن و با مساعدت اداره کل میراث فرهنگی استان یزد در تامین بخشی از هزینه های مورد نیاز انجام شده واز جمله اقدامات صورت گرفته برای مرمت و بازسازی این آسیاب آبی می توان به احیای مجدد، بیرون بردن آوار، باز کردن نورگیرها، برق کشی، آجرکاری پلکان و مقاوم سازی سقف و بدنه اشاره کرد.
ریاحی مقدم افزود: محله کوشکنو در شمال بافت تاریخی شهریزد دارای عناصر معماری چون پایاب، آسیاب و آب انبار است که از آب قنات فیروز آباد مجومرد تامین می شده وآسیاب کوشکنو هم اکنون برای بازدید عموم محیا بوده و آماده پذیرایی از گردشگران است.
نظر شما